Ouderbetrokkenheid
Probleemgedrag bij jonge kinderen kan een hoop kopzorgen veroorzaken bij zowel leerkrachten als bij ouders. Het is belangrijk dat hier ondersteuning bij wordt geboden en dat dit al op vroege leeftijd gebeurt. Hierbij is ouderbetrokkenheid in het onderwijs erg belangrijk. Zo is de doelstelling dan ook om negatief gedrag al op jonge leeftijd om te buigen naar positief gedrag (Baard, 2009)
Ouderbetrokkenheid in de praktijk
Je ziet het vaak gebeuren dat wanneer jonge kinderen gedragsproblemen vertonen de leerkrachten soms te snel met een beschuldigende vinger naar de opvoeders wijzen. Dit zie je andersom ook vaak gebeuren. Met de vraag wie er verantwoordelijk is voor de opvoeding van de kinderen, wordt het kind niet geholpen. Het is voor het kind daarom veel productiever om samen naar een oplossing te zoeken.
Bij jonge kinderen met gedragsproblemen kan je denken: ach ze zijn nog zo jong, dat gaat wel over. Naarmate het kind ouder wordt, wordt het een gedragspatroon dat steeds moeilijker te veranderen is. Daarom is het belangrijk om bij jonge kinderen met probleemgedrag vroeg te signaleren en te analyseren. Het is dus ook verkeerd om een kind met moeilijk gedrag te zien als een probleemkind. Het is namelijk geen probleemkind, maar een kind met probleemgedrag dat vaardigheden mist om zich anders te gedragen. Het samenwerken tussen school en ouders vergroot het succes van interventies. Duidelijke regels en grenzen en één lijn in de opvoeding, zowel op school als thuis. Dit is wat jonge kinderen helpt bij het leren van gewenst gedrag (Baard,2009)
Relatie preventief handelen
Wat ik vanuit de theorie heb geleerd, zie ik ook veel terug komen in de praktijk. Vaak wordt er van beide kanten met een vinger gewezen wie er verantwoordelijk is voor het probleemgedrag wat plaatsvindt bij het jonge kind.
Wanneer ouders en school goed met elkaar communiceren zie je duidelijke verschillen. Wanneer leerkracht en ouders van elkaar weten waar de grenzen liggen, kunnen ze deze gelijk trekken en weet een kind zowel op school als thuis wat hij mag.
Wanneer dit al op jonge leeftijd wordt gesignaleerd, heeft dit naar mijn mening een erg positieve invloed op het kind. Zo ben je al vroeg preventief aan het handelen en wanneer je er vroeg bij bent, kun je samen met ouders bouwen aan een betere toekomst.
Relatie passend onderwijs
Een goede ouderbetrokkenheid is van groot belang als het gaat om de relatie die gelegd kan worden met het passend onderwijs. Zo beschrijft Huitsing (2015) dat ouders net zoals kinderen een groep vormen waar zich allerlei processen voordoen. Dit kan versterkt worden door onderling contact te stimuleren. Zo schrijft hij dat ouders die betrokken zijn met elkaar ook meer betrokken zijn bij de school en dat is wat je wilt bereiken binnen het passend onderwijs. Het is van belang dat er zo vroeg mogelijk goed contact wordt gelegd met de ouder, want deze contact momenten zijn belangrijk om een beeld te kunnen vormen van de achtergrond van het kind. Met name zijn individuele contactmomenten belangrijk, omdat op deze manier laagopgeleide ouders en ouders die de Nederlandse taal niet goed beheersen, ook worden bereikt.
Voorbeelden van individuele contactmomenten kunnen zijn:
- Een huisbezoek
- Telefonisch contact
- Inloopmomenten bij de leerkracht
Rol van de leerkracht
Mijn mening dat er als leerkracht een grote rol is weg gelegd als het gaat om ouderbetrokkenheid. Het is belangrijk dat ouders vanaf begin af aan goed contact hebben met de school en dat de lijntjes kort worden gehouden. Op deze manier is het zowel voor de leerkracht als voor de ouder makkelijker om dingen aan te geven als zij ergens tegenaan lopen.
Wanneer je als leerkracht de ouders van je leerlingen kent, weet je wat je kan verwachten aan waar je eventueel hulp bij zou kunnen vragen.
Ook wanneer het gaat om kinderen die de Nederlandse taal niet goed beheersen, vind ik het juist belangrijk dat de ouderbetrokkenheid hoog is. Zo kun je samen met ouders werken naar een bepaald doel en dit sluit weer erg goed aan bij het preventief handelen en het passend onderwijs.
Maak jouw eigen website met JouwWeb